image

Istoric

Biserica "Adormirea Maicii Domnului” și "Sfântul Ierarh Spiridon” este amplasată în sectorul 3 al Capitalei, pe B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 21 A. Data sfințirii locului în vederea construcției sfântului locaș a fost 23 martie 2004. La slujba de sfințire a participat Preasfinția Sa, Preasfințitul Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor, Varsanufie Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoti și diaconi, alături de părintele Fieraru Nicolae.

image


Demersurile pentru obținerea avizelor necesare obținerii autorizației de construire au început în anul 2003. Pentru ca lucrurile să meargă mai repede, cei doi preoți au împărțit sarcinile între ei alcătuind foarte repede dosarul pentru obținerea autorizației de construire. Aceasta s-a obținut cu multă greutate, fiind emis cu nr. 1327 din data de 16.12.2003 de către Primaria Sectorului 3. Apoi cei doi preoți au făcut demersuri către Centrul Eparhial în vederea înființării unei noi parohii în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Astfel că în Permanența Consiliului Eparhial din data de 23.06.2004, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, a fost aprobată înființarea noii parohii și numirea preotului paroh Fieraru Nicolae, prin Temei nr. 4314 din 01.07.2004. Imediat am instalat un cort de armată, în care am început să slujim.

Timp de un an și jumătate am căutat sponsori pentru biserică și am găsit creștini asezați de Dumnezeu în locuri strategice pentru construirea unei biserici.

La sfârșitul lunii mai 2005, în timp ce slujeam în cort, am pornit lucrările de construire ale bisericii. Ne-au sărit în ajutor mulți creștini printre care și constructori. Astfel că am întocmit ad-hoc o echipă completă de profesioniști în construcții și am început construirea bisericii în regie proprie.

Munca voluntară și ajutorul material pe care le-au depus enoriașii parohiei la construirea sfântului locaș ne-au crescut moralul și ne-au stimulat în activitatea pastoral-misionară și de construire a bisericii. Familiile noastre, părinții și frații noștri, rudele și prietenii au contribuit substanțial la construirea bisericii. Proiectantul bisericii a fost domnul Florea Voicu, arhitect al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar inginerul de rezistență al bisericii a fost domnul Rusca Vasile – “omul lui Dumnezeu”.

Construcția bisericii s-a încheiat la data de 15 noiembrie 2007. De menționat, că pe data de 19 noiembrie am finalizat demisolul bisericii. În noaptea de 19 spre 20 noiembrie a nins și cortul nu a mai rezistat greutății zăpezii, acesta rupându-se. Am anunțat creștinii ca vecernia praznicului “Intrării în Biserică a Maicii Domnului” se va săvârși în demisol.

Din luna noiembrie 2005 până în prezent, la biserică s-au efectuat multe alte lucrări, precum: montarea șistemului de încălzire a demisolului cu centrală proprie; trecerea de la curent monofazat la curent trifazat; au fost montate geamuri de tip termopan cu profil din PVC; demisolul a fost dotat cu șistem de sonorizare interior și exterior cu o putere de 200 W; de asemenea, au fost instalate 2 aparate de aer condiționat; biserica este prevazută cu șistem antiefracție compus din alarmă cu senzori de prezență și sistem de supraveghere video; aleea care duce spre biserică a fost acoperită cu pavele din piatră; am acoperit biserica cu tablă de cupru de 0,5 mm; am tencuit exteriorul bisericii care este pregatit pentru parte decorativa; am electrificat biserica, toate cablurile și firele fiind părti ascunse în cărămidă și tencuială; am pus pe turlă o cruce din crom, care cantareste 100 de kg; am finalizat pictura în biserică și s-a făcut recepția lucrării, am montat catapeteasma și icoanele de pe ea, stranele, candelabrul și demisolul are o catapeteasmă momentan fără icoane.

Lăcașul de cult este construit din beton și cărămidă plină de la Siceram Sighișoara, având 8 piloni de susținere de formă dreptunghiulară cu latura de 80 cm. Zidurile bisericii au o grosime de 60 cm, iar amprenta la sol este de 180 mp.

Biserica este construită în plan de navă cu pridvor deschis, cu următoarele părți componente: demisolul, pridvorul, pronaosul, naosul și Sfântul Altar. Demisolul se întinde pe o suprafață de 180 de mp. Are o lățime de opt metri, înăltime de 2,80 m; este prevăzut cu un oficiu și un punct sanitar și este amenajat pentru săvârșirea sfintelor slujbe având pronaos, naos și altar. Acesta va deveni un centru socio-cultural. Accesul se face direct din exterior.

Intrarea în biserică se face cu ajutorul treptelor din beton. Pridvorul este deschis, cu o boltă semisferică, sprijinită pe două coloane foarte solide. Accesul în biserică se poate face pe intrarea principală situată în partea de vest, unde avem o ușă impozantă sculptată în lemn de stejar pe 4 registre și pe partea de sud, ușa pentru intrare în Sf. Altar. Pronaosul este sprijinit pe patru stâlpi și are două ferestre mari. Are o lățime de 8,5 m și o înălțime de 11 m cu o boltă semisferică de 6 m lățime prevăzută în partea superioară de vest cu o fereastră.

Naosul, spațiul dintre pronaos și altar, este susținut de patru stâlpi cu arce din beton armat și este luminat de 2 ferestre mari în partea inferioară și în partea superioară de alte două ferestre medii în părțile de nord și de sud. Biserica are o turlă octogonală deasupra naosului înaltă de 20 m fiind prevazută cu opt ferestre. Între naos și catapeteasmă avem o solee. Altarul este luminat printr-o fereastră. Tavanul altarului este în forma de arc de cerc, iar deasupra geamului are o formă de semisferă. Biserica este învelită cu tablă de cupru, iar crucea este confecționată din crom, cântărind 100 kg. Toate ferestrele bisericii sunt dublate de vitralii.

La ridicarea acestei biserici s-au ostenit oameni din toate categoriile sociale: Sindie Cristian (om de afaceri), Cvaci Remus (director general în Inspecția în Construcții a Capitalei), Popescu Mihai (inspector general al județului Ilfov și apoi inspector general al Direcției Inspecție în Construcții a Capitalei), inginerii Paul, Gabriel și Tudor, electricianul Dorel Stamate, muncitorul polivalent Ioan Chiperi și mulți oameni inimoși cu posibilități materiale reduse, dar dornici să ajute biserica.

Curtea bisericii a fost pavată în anul 2020, urmând să fie construite un lumânărar, o clopotniță, un grup sanitar, un pangar și un oficiu parohial.



image